Ben jij op zoek naar een interessante functie waarmee jij je nuttig kunt maken voor de maatschappij? Het award winning detacheringsbureau Joinuz heeft allerlei prachtige gemeentebanen voor je beschikbaar. De opdrachtgevers van deze detacheerder hebben dringend behoefte aan gekwalificeerde vakmensen. Je bent er dus van verzekerd dat jouw inzet op waarde wordt geschat en wordt gewaardeerd. Dat is bijvoorbeeld zo als je via Joinuz op zoek gaat naar een vacature voor handhavingsjurist, een vacature voor vergunningverlener APV of een vacature voor beleidsadviseur Sociaal Domein. 

Vraag jij je af: wat doet een beleidsadviseur Sociaal Domein precies? Lees dan snel verder, want in dit artikel lichten we uit wat deze functie inhoudt en welke competenties belangrijk zijn om in deze functie aan de slag te kunnen gaan. 

Maatschappelijke vraagstukken en sociaal beleid

Als beleidsadviseur Sociaal Domein kun je aan de slag voor allerlei organisaties die zich richten op maatschappelijke vraagstukken en sociaal beleid. Hierbij kun je denken aan overheidsinstanties, adviesbureaus, onderzoeksinstellingen, non-profitorganisaties en zorg- en welzijnsinstellingen. Als beleidsadviseur onderhoud je contacten zowel binnen als buiten de organisatie en ben je verantwoordelijk voor het beleid binnen de maatschappelijke sector. Ook ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen jouw domein. Op basis van deze informatie ontwikkel je een beleid dat aansluit op de vraag vanuit de samenleving en op de organisatie waar je voor werkt.

Welke competenties zijn belangrijk om als beleidsadviseur Sociaal Domein te kunnen werken? 

Communicatieve vaardigheden; 

Flexibiliteit; 

Netwerken; 

Creativiteit; 

Probleemoplossend vermogen. 

Wat is een relevante opleiding?

Wil jij werken als beleidsadviseur Sociaal Domein? Om te kunnen solliciteren op deze vacature bij de overheid heb je vanzelfsprekend wel een relevante opleiding op het gebied van sociaal beleid of maatschappelijke wetenschappen nodig. Een bachelor- of masteropleiding in de richting van sociaal beleid, bestuurskunde, maatschappelijk werk, sociale wetenschappen, sociologie of een vergelijkbaar vakgebied zijn een zeer goede basis. Verder kan aanvullende kennis op specifieke domeinen zoals jeugdzorg, arbeidsmarktbeleid of gezondheidszorg ontzettend waardevol zijn.

Analyseren van sociaal-maatschappelijke vraagstukken

Als beleidsadviseur Sociaal Domein vervul je uiteenlopende belangrijke taken. Je analyseert sociaal-maatschappelijke vraagstukken, voert onderzoek uit, verzamelt relevante gegevens en vertaalt die naar beleidsadviezen. Op die manier ontwikkel je beleidsvoorstellen met effectieve oplossingen om deze vraagstukken aan te pakken. Verder ben je verantwoordelijk voor het opstellen van beleidsdocumenten, zoals beleidsnota’s en actieplannen. Ook als je in een ander boeiend vakgebied wilt werken, ben je bij Joinuz aan het goede adres. Je vindt er bijvoorbeeld altijd een mooie baan als schuldhulpverlener, wijkteammedewerker, opzichter dagelijks onderhoud, Wmo-consulent en ambulant hulpverlener. Spreekt een van deze veelzijdige functies bij de gemeente je aan? Wacht niet langer en solliciteer vandaag nog! Wie weet draag jij binnenkort je steentje bij aan de maatschappij.