Voor mensen die te maken hebben met een verslaving, is het 12 stappen programma een effectieve behandelmethode. Dit is een beproefde manier om een verslaving te lijf te gaan, die in Nederland onder andere door Recovery Mental Healthcare wordt ingezet. Maar wat houdt dit 12 stappen programma precies in en uit welke stappen bestaat het? We vertellen je hier graag meer over en focussen daarbij op het Minnesota model. Dit is een variant op het programma die bij uitstek geschikt is voor de behandeling van een verslaving.

Wat houdt het 12 stappen Minnesota model in?

Een 12 stappen programma is een vorm van therapie die veel wordt gebruikt om mensen te helpen van een verslaving af te komen. Denk bijvoorbeeld aan een verslaving aan drugs, medicijnen, pijnstillers of alcohol. Het is een therapievorm die ooit is geïntroduceerd door de Anonieme Alcoholisten. We hebben het hier over een groepsprogramma, waarbij meerdere verschillende therapievormen worden ingezet. Je begint dit programma met toegeven dat je de controle niet meer hebt, waarna je gaat kijken naar fouten die je in het verleden gemaakt hebt. Bij het programma wordt gekeken naar de gevolgen die een verslaving heeft, op zowel psychologisch, biologisch, sociaal als spiritueel vlak. Het mooie aan dit model is dat je hierbij veel steun krijgt, zowel van je mentor als van de andere deelnemers aan de therapie.

De twaalf stappen van het 12 stappen programma

We zetten de twaalf stappen van dit effectieve programma even voor je op een rijtje.

 • Stap 1: Je erkent dat je verslaafd bent en dat je machteloos staat;
 • Stap 2: Je geeft toe dat je hulp nodig hebt om van je verslaving af te komen;
 • Stap 3: De geboden hulp aanvaarden;
 • Stap 4: Maak een balans op van je leven die onderzoekend en onbevreesd is;
 • Stap 5: Een vertrouwenspersoon zoeken en hiernaar uitspreken;
 • Stap 6: Je onderzoekt je tekortkomingen en zwakheden;
 • Stap 7: Toon je bereid om aan je gedrag te werken;
 • Stap 8: Een lijst maken met mensen die je door je verslaving schade hebt berokkend. Daarbij moet je ook aangeven dat je bereid bent om dit weer goed te maken;
 • Stap 9: Contact opnemen met deze mensen en een oprechte poging doen om het weer daadwerkelijk goed te maken;
 • Stap 10: Je aanleren kritisch naar jezelf te kijken en daarna, als je een fout maakt, deze meteen erkennen;
 • Stap 11: Leren mediteren of bidden, om zo rust in je leven te brengen;
 • Stap 12: Proberen om lotgenoten te helpen met jouw ervaringen.

Waarom is het 12 stappen programma zo effectief?

Er zijn verschillende redenen op te noemen waarom het 12 stappen programma zo goed werkt. Zo ben je tijdens een dergelijk programma onderdeel van een ondersteunende gemeenschap, waarin iedereen weet wat je moet doorstaan. Niemand zal je dan ook veroordelen of op je neerkijken. Daarnaast wordt er tijdens een dergelijk programma een duidelijke structuur aangeboden, met concrete doelen. Dit maakt het makkelijker om ook daadwerkelijk naar deze doelen toe te werken. Ook wordt men tijdens het programma gestimuleerd om te gaan geloven in een hogere macht. Dit maakt het makkelijker om hoop te houden op een goede afloop.

De 12 stappen gebruiken om van een verslaving af te komenEen 12 stappen programma bij Recovery MHC volgen is een goede manier om van een verslaving af te komen. Hier staat een multidisciplinair team klaar om met hun cliënten aan de slag te gaan. Uiteraard kan je altijd even contact opnemen om meer te weten te komen over het 12 stappen programma, maar ook over de andere behandelingen en therapievormen die hier worden aangeboden.